Baby’s hebben bij hun geboorte verschillende reflexen die hun helpen te overleven. Denk aan de zuigreflex en de grijpreflex, nodig om direct voedsel te kunnen krijgen en je vast te kunnen klampen. In de loop van de ontwikkeling worden deze reflexen geïntegreerd: dat wil zeggen dat het geen moeite meer kost om de reflex te onderdrukken.

Naast de bovenstaande reflexen zijn er nog veel meer reflexen. Zo heb je bijvoorbeeld de Assymmetrische Tonische Nekreflex: als de baby het hoofd opzij draait, strekken arm en been aan die kant van het lichaam. Deze reflex verdwijnt normaal voor dat het kind 6 maanden is: hij is dan geïntegreerd. 

Als deze integratie niet goed gebeurt, blijft het eigenlijk moeite kosten om deze reflex te onderdrukken. In een klas waar je vaak stil moet zitten geeft dit alleen al stress en vaak onrustig gedrag. Daarnaast blijkt de integratie van reflexen ook nodig te zijn voor allerlei andere motorische vaardigheden, zoals bijvoorbeeld een goede oog-handcoördinatie. Om goed te kunnen schrijven is een goede coördinatie natuurlijk heel belangrijk. Ook blijkt het bestaan van de reflex invloed te hebben op het leren lezen. 

In principe worden reflexen tijdens de ontwikkeling geïntegreerd door te bewegen en te spelen. Daarom werken de verschillende oefeningen ook zo goed om, ook op latere leeftijd, de reflexen verder te integreren. 

Terug naar Kinesiologie & Leren