Er zijn veel kinderen tegenwoordig onrustig in hun hoofd door stress en spanningen, zowel op school als thuis. Dit leidt tot onduidelijke klachten. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed stil zitten en zich concentreren, slapen slecht, piekeren veel of klagen over buikpijn en hoofdpijn zonder duidelijke oorzaak. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een onbalans in hun energie, ergens in het lichaam. Dit kan echt fysiek zijn, dus in hun spieren of de samenwerking tussen de hersenhelften bijvoorbeeld, maar ook door een emotionele onbalans (stress!) of een reactie op iets uit de omgeving (allergie).

Kinesiologie is een methode om de oorzaak van de onbalans in het lichaam op te sporen en weer in balans te brengen. Dit gebeurt door middel van spiertesten. Een spiertest is eenvoudig: door middel van de tegendruk die een spier kan leveren als ik zachtjes op de spier druk bepaal ik of er een onbalans is.

De spiertest: door druk op de arm wordt getest of er een onbalans is.

Daarna kan deze onbalans worden hersteld door gebruik te maken van onder andere massage of vasthouden van specifieke punten op het lichaam, acupressuur of het doen van specifieke oefeningen. Ook deze methodes zijn over het algemeen eenvoudig. Voor de massages kun je bijvoorbeeld gewoon je kleren aanhouden en de oefeningen zijn weinig inspannend. Wel merk je vaak direct het effect van de massage of de oefening. 

Wat kinderen (en volwassenen) ook als prettig ervaren is dat je niet per se veel hoeft te praten tijdens een consult. Uiteraard geeft het wel meer inzicht in de testuitslag als ik meer achtergrond weet, maar als je daar geen behoefte aan hebt hoef je niet alles te bespreken. Het gaat erom dat we het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer activeren. En dat kan ook zonder woorden, maar juist door vooral te voelen. 

Ik vind het belangrijk te benoemen dat ik nog in opleiding ben tot Kinesioloog.  Eind 2022 zal ik mijn diploma halen. Maar ook al ben ik nog in opleiding: ook nu al weet ik zeker dat ik jouw kind op weg kan helpen om zich beter in zijn vel te gaan voelen. Lees daarvoor ook de ervaringen van mensen die bij mij in de praktijk zijn geweest. Ook is het goed om te benoemen dat kinesiologie niet als vervanging van reguliere zorg dient, maar als aanvulling. Het is dus goed om altijd in overleg te blijven met je huisarts bij bepaalde klachten.